BEAUTY LEVEL BASICS 1

 
Hoofdstuk 8 –  Oppervlaktereiniging
 
De reinigingsmousse
 
Een reinigingsmousse is hetzelfde als een reinigingsmelk enkel en alleen dat er een schuimvormer (?) is aan toegevoegd. De mousse moet op een vochtige huid worden aangebracht en door middel van bewegingen ontstaat er schuim op de huid. Schuim verdeelt de actieve stoffen beter over de huid, waardoor de reiniging intenser wordt.
Mijn vraag is: welke schuimvormer is toegevoegd? Als het is Sodium Laureth Sulfate of Sodium Lauryl Sulfate – ik twijfel wel deze product te gebruiken omdat deze stoffen kunnen irritatie veroorzaken en versterken. 
Ik denk dat een goede reinigingsmousse met een goed schuim-effect mogelijk te maken op basis van het natuurlijke zeep.
In de cursus staat dat een zeep gebruiken voor gezichtsreiniging is niet toegelaten. Hmm...in mijn land veel ouderwetse vrouwen gebruiken juist een goede natuurlijke zeep om te gezichtsreiniging en ik moet zeggen dat ze hebben zo goed en mooie huid dat veel moderne jonge vrouwen kunnen jaloers zijn. Mijn zeepje moet niet special ruiken of kleurig zijn, maar van passende natuurlijke oliën gemaakt worden. Ik heb mijn eigen recepten uitgevonden voor mijn huid proper, fris en gezond houden.
Als U wilt proberen laat maar weten :)
Welke vetten zijn er verwerkt in een reinigingsmelk? Wat is hun eigenschap?
Een reinigingsmelk bevat meestal minerale vetten- zijn lichaamsvreemde vetten en deze kan de huid niet opnemen (paraffine en vaseline). Minerale vetten  goed met vet en vuil mengen, zich eenvoudig verspreiden over het huidoppervlak en nadien ook snel van de huid kunnen worden verwijderd.
Reinigingsmelk met munt
Ik ben zelf een voorstander van om natuurlijke producten te gebruiken voor de huid. Ik gebruik geen chemische producten zoals Paraffine of Petrolatum (oftewel vaseline). In de boek Natuurlijk cosmetica zelf maken van Cyrille Saura Zellweger heb ik gevonden en was geïnspireerd met een recept een reinigingsmelk met munt maken:
Ingrediënten: 100 ml gedestilleerd water, 6 g gedroogde munt van eigen tuin (dus 100% bio-munt), 2 el melkpoeder en 20 ml zoete amandelolie (dus een natuurlijke olie! geen minerale vetten).
Ik breng het water en de gedroogde munt aan de kook en laat 15 min trekken,
nadien filtreren en laten afkoelen tot 40°C.
Ik voeg het melkpoeder en 20 ml warme zoete amandeloilie (ook 40°C).
Met een klein mixer ongeveer 10 min roeren, dus goed mixen.
Deze olie-in-water-emulsie is niet stabiel omdat gebruik ik geen emulgatoren. Maar 120 ml kan ik een week in de koelkast bewaren en voor gebruik  goed schudden.
Mijn reinigingsmelk ruikt heel aangenaam en geeft een fris gevoel. Ik vind heel lekker  reinigen met een beetje warme reinigingsmelk, niet te koud. 
MUNT- reinigingsmelk geeft PH-6 en is perfect voor de huid.

Wat is de werking van een lotion?
Een lotion (tonic) is een waterige oplossing, kan een lag % alcohol te bevatten. Alcohol heeft een ontvettende en adstringerende (samentrekkende) werking op de huid. Een lotion is goed te gebruiken na de reiniging met de melk, crème of gel:
  • het neemt de laatste resten van het reinigende product;
  • verfrist de huid;
  • sluit de poriën;
  • herstelt de zuurgraad ven de huid.
Gezichtslotion eenvoudig zelf maken:
  • 150 ml gedistilleerd water
  • 40 ml Slivovica (Slovaakse is een huisgemaakte alcohol) of wodka
  • 10 ml plantaardige glycerine
  • 2 zakje groen thee
  • sap van ½ van verse citroen
  • 6 druppels grapfruitpittenextract
  • 6 druppels EO Tea Tree
Laat de thee met citroen sap in het kokend water trekken en wanneer het aftreksel afgekoeld is, giet het in een schoon flesje. Voeg alle andere ingrediënten toe.
Slivovica is een zachte, natuurlijke alcohol van pruimen gemaakt. Zeker mag ook gewoon wodka gebruiken. De plantaardige glycerine verzacht en bescherm huid tegen uitdroging.
Sluit het flesje en schud het stevig om alles goed te mengen. Na 3 dagen de lotion is klaar voor gebruik. PH van deze lotion is redelijk te zuur PH=4. Om te PH verhogen tot PH=5,5 heb ik een snuifje of Natriumwaterstofcarbonaat gevoegd.
 
Hoofdstuk 9 –  Dieptereiniging 

  1. Welke behandelingen behoren tot de dieptereiniging?
Een dieptereiniging of peeling gaat de huid grondiger reinigen dan een oppervlakkige reiniging. Het verwijdert de dode huidcellen en kleine oneffenheden op een deel van de hoornlaag. De huid voelt nadien bij veel huidtypen zacht en soepel aan en krijgt een frisse uitstraling. Dit vanwege de nieuwere / onderliggende huid op de hoornlaag die bloot komt te liggen.
  1. Welke voorbehandelingen kun je geven voordat je een dieptereiniging gaat uitvoeren?
Een  voorbehandelingen bij een  dieptereiniging kan bestaan uit een kompres, een waterdampbehandeling, een lijnzaadpakking, een paraffinemasker of een elektrische desincrustatie. Met al deze behahandelingen verwarmen we de opperhuid. Daardoor is de hoornlaag makkelijker te verdunnen en comedonen beter verwijderen.
3. Vul in: Een lijnzaadpakking en een paraffinemasker worden vaak gegeven voor het verwijderen van  comedonen.
  1. Waarom is elektrische desincrustatie geschikt als voorbehandeling voor het verwijderen van comedonen?
Met al deze behahandelingen verwarmen we de opperhuid. Daardoor is de hoornlaag makkelijker te verdunnen en comedonen beter verwijderen.
  1. Wat is het verschil in samenstelling tussen een peeling, een scrub en een lysing?
Een peeling bevat naast hoornstofsplitsende en verwekende bestanddelen ook nog een schurende substantie. Een lysing bevat wel stoffen de de hoornlaag verdunnen, maar geen schurende stoffen. Een scrub bevat alleen schurend stoffen.
Peeling van Engl. “to peel” , dat schillen betekent, kan de volgende werkzame stoffen bevatten:
hoornstofsplitsende stoffen: papayotine en pepsine;
- schurende stoffen: marmerpoeder, krijt of kiezelzuur;
- organische zuren: melkzuur, wijnsteenzuur of citroenzuur;
- hoornstofverwekende stoffen: plantaardige extracten van brandnetel, paardebloem of lindebloesem.
Lysing van Griekse “lusis” dat losmaken betekent. Een lysing kan dezelfde stoffen als een peeling bevatten, met uitzondering van de schurende bestanden. In een lysing staat de werking van enzymen:  papayotine en pepsine, die zorgen dat  de hoornlaag verdund wordt.
Scrub bevat alleen schurende bestanden en geen hoornstofsplitsende stoffen en heeft hierdoor alleen een mechanische werking.
  1. Uit welke stoffen kunnen een peeling en een lysing samengesteld zijn?
Een lysing kan dezelfde stoffen als een peeling bevatten, met uitzondering van de schurende bestanden. In een lysing staat de werking van enzymen:  papayotine en pepsine. 
  1. Waarom herstel je na een lysing en een peeling de zuurgraad van de huid? Hoe kun je dat doen?
Met behulp van een peeling en een lysing kunnen we dode opperhuidcellen verwijderen, daardoor wordt de  hoornlaag dunner en de zuurgraad van de huid verandert. De zuurgraad van de huid moet herstellen worden met een zuurgraadherstellende lotion.
  1. Wat zijn de indicaties en de contra-indicaties voor een peeling, een lysing en een slijpbehandeling?

 
indicaties
contra-indicaties
peeling
Een vette,  grove huid;
huid met littekens;
een verdikte hoornlaag;
passieve acne
Een oudere, verslapte huid;
een huid met roodheden;
een dunne, gevoelige huid;
actieve acne
lysing
Een oudere, verslapte huid;
een huid met roodheden;
actieve acne
geen
slijpbehandeling
Een vette huid;
een sterk verhoornde haarzakjes,
een huid met littekens
Een oudere, verslapte huid;
een huid met roodheden;
een dunne, gevoelige huid;
actieve acne

  1. Waarom verwarm je verweek de huid voordat je comedones gaat verwijderen?
Om de open comedonen eenvoudig te kunnen verwijderen moet er warmte ontwikkeld worden aan de oppervlakte van de huid. Zodat de poriën verwijden, waarin de opgehoopte open comedonen zich bevinden. De ontwikkeling van warmte kan op verschillende manieren worden verkregen, namelijk door gebruik van: kompres, waterdampapparatuur, lijnzaadpakking, paraffinemasker, elektrische desincrustatie.
  1. Op welke drie manieren kun je comedones verwijderen?
Met vingers,
- met een comedonendrukker;
-  met een vacuumzuigapparaat.
  1. Hoe verwijder je milia?
De gerstekorrels kunnen worden verwijderd door een kleine incisie met een steriele naald, waarna de inhoud er uit geduwd kan worden.
Een warm kompres mag;
Draag handschoenen in verband met infectiegevaar;
- Onstmet de huid met 70% alcohol of een ander huiddiesinfectiemiddel en herhaal dit tijdens de behandeling;
- Prik heel voorzichtig met een steriele naald of speld een heel klein gaatje vlak onder/naast/boven/op de korrel;
- Daarna kan ik het er gewoon uitdrukken met twee tissues of watjes of wattenstaafjes (bijvoorbeeld bij de ogen);
- Goed controleren of het milium volledig verwijderen;

12. Welke behahandeling geef je na het verwijderen van milia?
De behandelde huid desinfecteren met 0% alcohol of een ander huiddiesinfectiemiddel.
De gebruikte naald moet deponeren in de bestemde naaldcontainer. 

Hoofdstuk 12 –  Maskers en pakkingen

1.Waarom is een juiste voorbehandeling bij een masker belangrijk? Noem een aantal voorbehandelingen die je kunt geven.
Een juiste voorbehandeling zorgt ervoor dat de werkstoffen uit het masker beter opgenomen kunnen worden. De voorbehandeling bij een masker is gericht op het reinigen (oppervlaktereiniging), verwarmen en verweken van de huid. De huid kan verweekt en verwarmd worden met een warm kompres of met dampapparatuur.
2. Wat is het verschil tussen een masker en een pakking?

Voor alle pakkingen geldt dat u na het opbrengen wordt gewikkeld in folie waarna u plaats neemt op een bed tussen een verwarmde deken om de werkzame stoffen nog beter op te laten nemen en in te laten werken. Na ongeveer 20 minuten heerlijk genieten en ontspannen zal u lichaam worden gereinigd met vochtige doeken en met een bodylotion massage worden nabehandeld.
Het verschil tussen een masker en een pakking is niet heel groot. Het verschil is dat bij een pakking de voet wordt ingepakt in huishoudfolie en intensiever werkt dan een masker. Een masker breng je direct op de huid en dek je niet af. En pakking wordt vaak op een textiele tussenlaag aangebracht en daarna afgedekt met bijvoorbeeld folie.
3. Welke kant-en klare maskers ken je?

Het masker kant en klaar en kun je dus direct gebruiken zonder daar iets voor te hoeven doen: crememakers, geleimaskers, pastamaskers.
4. Beschrijf hoe je een crememasker aanbrengt. Wat kun je doen in de inwerktijd?

Voorbehandeling crème masker: huid reinigen, warm kompres of dampapparaat.
Aanbrengen crème masker: gelijkmatig aanbrengen met maskerkwast of met handen op gelaat en hals. 
Nabehandeling crème masker: verwijderen met tissues en vervolgens met vochtige sponzen en/of  een warm kompres.
Huid nabehandelen met lotion met behulp van vochtige wattenschijfjes. Huid drogen met tissue en beschermende crème aanbrengen.

5.  Waardoor heeft een poedermasker een diep reinigende werking?
Tijdens het indrogen, neemt een poedermasker vet en vuil op van de huid waardoor dit masker een diep reinigende werking heeft.

6. Wat is de oorzaak dat een zuurstofmasker een desinfecterende werking heeft?
Tijdens de inwerking van het zuurstofmasker splitst zich zuurstof af, waardoor het masker licht desinfecterend is.

7. Waarom mag je geen poedermasker aanbrengen bij een vochtarme huid?
Een poedermasker mag je niet toepassen op een vochtarme huid omdat het masker tijdens het indrogingsproces vocht aan de huid onttrekt.

8.  Waarom breng je onder een gipsmasker een product met werkstoffen aan?
Een gipsmasker sluit de huid volledig af, waardoor de huid goed doorbloed wordt en werkstoffen beter opgenomen kunnen worden.
9.  Wat is een contra-indicatie voor een gipsmasker?
Een gipsmasker mag niet toegepast worden op een huid die veel roodheden vertoont, omdat het de doorbloeding in de huid stimuleert  OOK NIET TOEPASSEN BIJ MENSEN DIE LAST HEBBEN VAN CLAUSTROFOBIE
10. Noem twee manieren om paraffine te verwarmen.

Paraffine kun je smelten in een comfort of ‘au bain marie’ (bakje met paraffine in pannetje met kokend water plaatsen).

11. Wanneer gebruik je een paraffinemasker?
Een paraffinemasker kan toegepast worden als voorbehandeling bij het verwijderen van comedonen of als vochtbehandeling bij een vochtarme huid.

12. Waaraan kun je een plastificerend masker herkennen? Bij welk huidtype kun je een plastificerend masker gebruiken?
Een plastificerend masker vormt een elastisch isolerend laagje op de huid en kan als een vlies van de huid getrokken worden.

Een plastificerend masker verbetert de huidspanning en wordt daarom vaak toegepast bij een verslapte huid.
13. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een pakking?
Een pakking wordt afgedekt waardoor er warmteontwikkeling plaatsvindt en de pakking niet indroogt.

14. Beschrijf de voorbehandeling, behandeling en nabehandeling van een vochtpakking.
Voorbehandeling vochtpakking: reinigen, verweken en verwarmen huid.
Aanbrengen vochtpakking: watten, gaasjes of een mul drenken in een verwarmde vochtige substantie en op het gelaat aanbrengen. Bedekken met huishoudfolie of aluminiumfolie. Eventueel nog afdekken met een warm kompres en een handdoek.

 Nabehandeling vochtpakking: watten, gaasjes of mul verwijderen, huid reinigen met vochtige sponzen en/of kompres. Lotion aanbrengen met behulp van vochtige wattenschijfjes.
Huid drogen met tissue en beschermende crème aanbrengen. 

15.  Voor welke huidtypes is een vochtpakking geschikt? Een vochtpakking kan toegepast worden bij een vochtarme huid.
16. Wanneer geef je een oliepakking? Een vetpakking kan toegepast worden bij een oudere huid, een droge huid en een vochtarme huid.
17. Beschrijf hoe je een lijnzaadpakking aangrengt en wat de behandeling is.

Voorbehandeling
Behandeling
Nabehandeling
Te behandelen huidgebied verwarmen met warm kompres en eventueel reinigen met melk en lotion. Aanbrengen lijnzaadpakking: gemalen lijnzaad mengen met kokend water.
Gaasjes aanbrengen.
Warmte lijnzaadpakking controleren, dikke laag aanbrengen over gaasjes met lepel of spatel, afdekken met folie en handdoek en 15 minuten in laten werken. Temperatuur testen aan binnenzijde pols. Gaasjes op gelaat en hals leggen en daarop met kwast pakking aanbrengen. Pakking afdekken met folie.
Gaasjes met pakking verwijderen en huid reinigen met lauw of warm kompres. Lotion aanbrengen met behulp van vochtige wattenschijfjes.
Huid drogen met tissue, beschermende crème aanbrengen.

 18. Waarom is een lijnzaadpakking geschikt als voorbehandeling bij her verwijderen van comedones? Een lijnzaadpakking verweekt de huid waardoor comedonen beter verwijderd kunnen worden. 
19. Beschrijf van de volgende pakkingen de voorbehandeling, behandeling en de nabehandeling: algenpakking, modderpakking en gipspakking.

Pakking
Voorbehandeling
Behandeling
Nabehandeling
Algenpakking
Eventueel warme douche of lichaamspeeling.
 
Pakking aanmaken en aanbrengen, cliënt in folie en warmtedeken wikkelen, 15-20 minuten inwerken.
Warme douche, rustfase 15-20 minuten, lauw of koude douche, korte lichaamsmassage met bodymilk.
Modderpakking
Zie algenpakking.
 
Pakking aanbrengen (meestal
kant-en-klaar), cliënt in folie en warmtedeken wikkelen, 10-15 min inwerken.
Zie algenpakking.
Gipspakking
Eventueel peeling van het te behandelen huidgebied.
 
Gips aanmaken met water, cosmetisch product met werkstoffen op de huid aanbrengen, daar overheen met lepel gipspakking aanbrengen, 20 minuten op huid laten.
Pakking in geheel afnemen.

 20. Beschrijf van de volgende pakkingen de toepassing mogelijkheden en de contra-indicaties: algenpakking, modderpakking en kleipakking.

Pakking
Toepassingsmogelijkheden
Contra-indicaties
Algenpakking
 
Afslanken, verstevigen, ontgiften, ontspannen, activeren.
Zwangerschap, hoge bloeddruk, hyperfunctie schildklier, hartklachten, kanker en andere medische klachten.
Modderpakking
 
Panniculose, afslanken, acne, pijnlijke spieren en gewrichten.
Hoge bloeddruk, hartklachten, acute ontstekingen gepaard gaand met koorts en andere ernstige medische klachten.
Kleipakking
 
Onzuivere huid, slecht doorbloede huid, spier- en reumatische klachten.
Hoge bloeddruk, hartklachten en andere ernstige medische klachten.

 

No comments: